22 DESEMBER

Det er 2 dager igjen til julaften, og i dagens luke skal vi se nærmere på forgiftninger.

Når kroppen utsettes for giftige stoffer kan det gi forskjellige symptomer, og i ytterste konsekvens føre til død. Derfor er det viktig å kjenne til hva man skal gjøre om noen blir forgiftet. Forgiftning kan oppstå ved at du puster inn, spiser eller får giftige stoffer på huden. 

Puste inn giftige stoffer:

Enkelte giftstoffer kan spre seg i luften slik at vi puster det inn, ofte som en gass. I disse tilfellene skal alltid førstehjelperen tenke sikkerhet! Det er veldig viktig at personen som har pustet inn giftstoffer kommer raskt til frisk luft. Videre gjør man en B-L-Å-S-T undersøkelse.

 

Svelge giftstoffer:

Om man svelger giftstoffer bør man grundig skylle munnen for å fjerne eventuelle rester. Om man gir noe å drikke skal dette ikke være mer enn 2 dl, da det kan være fare for brekninger og oppkast. Ved svelging av irriterende, etsende og andre tilsvarende produkter vil oppkast kunne gjøre større skade. Ring 1-1-3 eller giftinformasjonen for videre råd. Om mulig ha emballasje tilgjengelig for produktinformasjon.

 

Giftstoffer på huden:

Om man får giftstoffer som væske eller i pulver på huden bør dette fjernes raskest mulig. Fjern tilsølte smykker og klær, videre skyller man rikelig med lunket vann. Pulver kan børstes, blåses vekk før man starter skylling. Ved kjemikaliesprut eller lignende på øyne gjelder det samme, skylde rikelig med lunkent vann.

Har du tydelig tegn på forgiftning, eller er usikker på om giftstoffet man er utsatt for er farlig ring 1-1-3. For rådføring anbefales å ringe legevakt på 116117, eller giftinformasjonen på 22591300. Denne telefonen er også døgnåpen. Som hovedregel bør man alltid ha tilgang på emballasje eller produktinformasjon ved forgiftning, slik at man vet hvilke stoffer man er utsatt for.

 

Liquid error (layout/theme line 154): Could not find asset snippets/turtle_vat_snippet.liquid