Var der for skadet kollega

«En arbeider pådro seg mindre skader da han falt fire meter ned i en sjakt på Hunsfos fabrikker i Vennesla. Ifølge politiet var både lege og ambulanse raskt på stedet.» … Men industrivernet var der med én gang!

Tekst: Harald J. Bergmann

Foto: Privat og Harald J. Bergmann

Saken ved Hunsfos Fabrikker ble først omtalt i Fædrelandsvennen 8. februar. Les oppslaget her før du leser artikkelen nedenfor.

Hunsfos Fabrikker er en tradisjonsrik treforedlings-bedrift i Vennesla utenfor Kristiansand. I dag har den 130 ansatte, er i beredskapsklasse II med blant annet forsterket førstehjelp. I alt er 28 personer med i industrivernet.

Tommy Slåen er industrivernleder og HMS-sjef på Hunsfos.

Rykket ut umiddelbart

– Når jeg leser oppslaget i avisen ser det ikke ut som om industrivernet var til stede i det hele tatt. Hvor var beredskapen, Tommy?

– Jo, selvfølgelig var det industrivern til stede. Kort forklart; en operatør ramlet ned i en sjakt. Han klarte selv å varsle sin avdeling som ringte bedriftens interne nødnummer. Når meldingen kom inn rykket umiddelbart en fra industrivernet ut. Resten av industrivern på jobb ble varslet, samt meg som leder. Så vi var fem industrivernere til stede: Jeg som industrivernleder, skiftleder som også er innsatsleder og tre mannskaper.

Akuttveske

–Og dere fikk brukt førstehjelpskunnskapene deres?

– Absolutt! Innsatslederen på skiftet fikk med seg akuttveske ved utrykning. Vi fikk ikke med oss hjertestarter og båre, men dette kunne nåes raskt. Pasienten ble raskt stabilisert og undersøkt, og ikke minst roet ned og dekket med pledd, beroliger Slåen.

Ettermøte

– Da rakk dere å hjelpe den skadde før han ble hentet av ambulansen?

– Lege var temmelig raskt på plass, og det samarbeidet gikk veldig bra. Ambulansen var der cirka 25 minutter etter ulykken. Nå skal vi ha et ettermøte med alle de involverte, industrivern, operatører og bedriftshel

setjenesten. Det er som du vet alltid rom for forbedringer i varslingsrutiner, utrykning og liknende. Og så har vi god erfaring med dette å få pratet sammen – om alle opplevelser rundt ulykken.

– Synd at ikke avisen kunne nevne at beredskapen deres var i aksjon, slik at de også fikk litt oppmerksomhet?

– Enig. Det er som regel sånn det er. Men det viktigste er at skaden ikke ble verre! sier en stolt industrivernleder.

Kilde: http://www.nso.no

 

Liquid error (layout/theme line 154): Could not find asset snippets/turtle_vat_snippet.liquid