STIAN VAR DØD I 22 MINUTTER

Kun HLR holdt liv i Stian i 22 minutter før ambulanse kom med hjertestarter! Nå har skolen fått Defibtech Lifeline AED og opplæring i bruk av hjertestarter, sponset av Stian sin arbeidsgiver!

Rektor Folkestad Skole: Ellen Engeland og Stian Fladby. Foto: Bjørn-Tore Løvtangen

Torsdag 20 september møter Stian Fladby (42) for første gang opp til innebandytrening med noen kamerater i gymsalen på Folkestad Skole på Hurum. Stian som er flink med kosthold og mosjon hadde ingen faresignaler å ta hensyn til denne kvelden, og det er ca 30 minutter ut i treningen det skjer. Stian faller om på banen, livløs. En blodpropp får hjertet til å stanse, og kameratene ser raskt alvoret i situasjonen, ringer 1-1-3 og starter HLR. En av kompisene er brannmann og tar raskt styringen, og de holder på med HLR frem til hjelpen kommer.

På denne tiden finnes det ingen hjertestarter i nærheten, men ambulansen kommer til stedet og kopler opp sin defibrillator som gir Stian flere såkalte strømstøt. Stian har nå ligget livløs i 22 minutter! Han våkner til og føler seg utrolig nok helt klar. «Jeg var jo egentlig klar for å sette meg i bilen og dra hjem» men beskjeden kom om at det var en hjertestans som forårsaket dette, da kom sjokket.

Stian flys i luftambulanse til Oslo universitetssykehus Ullevål hvor han behandles for blodproppen, og han kommer dagen etter til Drammen sykehus, før han også gikk igjennom rehabilitering på Godthaab Helse og rehabilitering.

Stian jobber hos House of Control på Høvik. Sjefen tok hendelsen svært tungt da han nesten mistet en god kollega, så han ønsket å gjøre noe med mangelen på hjertestarter. House of Control har derfor sponset Folkestad Skole med hjertestarter, alarmskap og to hjertestarterkurs slik at alle de ansatte på skole, SFO og nærliggende barnehage, samt flere av brukerne i hallen lærer seg å bruke denne lille livredderen.

Tirsdag 22 januar overleverte Stian hjertestarteren til Rektor Ellen Engeland. Dagen fortsatte med hjertestarterkurs for lærerne.

Praktisk trening i bruk av hjertestarter. Foto: Bjørn-Tore Løvtangen

Hjertestarteren, en Defibtech Lifeline AED ble levert av 1Aid Norge, og vi leverer også to kurs. Det første kurset er nå gjennomført for en veldig aktiv og interessert stab av ansatte ved skolen.

«Det var sterkt å høre Stian fortelle om sin opplevelse, svare på spørsmål fra salen, og overlevere hjertestarteren som en gave.» sier Bjørn-Tore Løvtangen i 1Aid Norge. «Stian er heldig som har så gode og flinke kompiser, som må ha levert HLR av en svært god kvalitet! Jeg opplever Stian som en svært hyggelig og ydmyk mann, og jeg er glad det har gått så fint som det har gjort, for det er ikke tvil om at tiden ikke var på hans side. Tiden fra hjertestans oppstår til hjertestarter er på plass å leverer det første strømstøtet er en veldig viktig enkeltfaktor for å overleve, da dette støtet er med på å gjøre noe med det elektriske kaoset som kan ha oppstått i hjertet. Men man skal ikke glemme viktigheten av god HLR, slik som har blitt gitt i dette tilfellet, da det igjen er med på å holde kroppen kunstig sirkulert med blod, og da også hjertet»

Hjertestarteren vil også bli registrert i det nasjonale hjertestarterregisteret 113.no.

 

KILDE:

  • Stian Fladby
  • Røyken og Hurum Avis

 

Liquid error (layout/theme line 154): Could not find asset snippets/turtle_vat_snippet.liquid