SKAL JEG IKKE BLÅSE? HVA MED MUNN-TIL-MUNN?

Vi får ofte spørsmål når vi holder kurs, skal jeg blåse? Ja, hva skal man egentlig? Mange forteller at de på tidligere kurs har lært at man ikke trenger å blåse, det er ikke så viktig lenger. En ting jeg er opptatt av å formidle til mine kursdeltagere er «hvorfor gjør vi det» og  «hva er vi EGENTLIG ute etter?» Så, skal vi egentlig blåse?

Daglig leder 1Aid Norge, Bjørn-Tore Løvtangen

Faglig sett kan vi se til NRR, Norsk resuscitasjonsråd (Norsk gjennopplivningsråd). De mener at man ved enkelte typer hjertestans har veldig god effekt av disse innblåsningene, fordi man får tilført ekstra oksygen. Dette ser man spesielt ved livløshet hos barn hvor oksygenmangel er vanligste årsak til hjertestans, eller der hvor oksygenmangel er årsak til hjertestans hos voksne (f.eks drukning,kvelning). Men dette fordrer at det blir gjort så riktig som mulig! Det er derfor 1Aid Norge i sine presentasjoner har byttet ut ordet «2 innblåsninger» med «2 pust». Vi ser faktisk en endring hos våre kursdeltagere når vi gjennomfører praktisk trening på HLR. Ordet innblåsning i seg selv fordrer til å blåse, noe vi ofte gjør med stort trykk. Å bytte ordet innblåsning over til pust, samtidig som vi er tydelige på viktigheten av å gjøre det rolig, til brystet hever seg, får deltagerne til å ha mer fokus på å gjennomføre munn-til-munn på en korrekt måte.

Mens jeg har skrevet om dette kom saken i NRK med en kanskje litt uheldig overskrift «Anbefaler ikke lenger munn-til-munn». Her kommer det påstander om økt overlevelse ved HLR uten munn-til-munn, som NRR mener det finnes lite vitenskapelig grunnlag for å mene. 1Aid Norge er enige i at det vil være lettere å gi veiledning i kun komprimere på brystkassen til en livløs person, om førstehjelperen ikke har lært HLR og munn-til-munn på kurs, ikke vil eller kan gjennomføre det. Derfor anbefaler vi også alle å gå på førstehjelpskurs.

På våre kurs følger vi anbefalingene gitt av NRR, som pr i dag er 30 kompresjoner og 2 innblåsninger, så, hos oss lærer du, JA, vi skal fortsatt gi munn-til-munn, eller disse 2 pustene.

Videre i saken ligger link til artikkelen i NRK, og svaret gitt av NRR som belyser temaet ytligere.

 

Skrevet av Bjørn-Tore Løvtangen, Daglig Leder 1Aid Norge

 

NRK: Les saken HER

NRR: HER

 

 

Liquid error (layout/theme line 154): Could not find asset snippets/turtle_vat_snippet.liquid