NYTT NASJONALT NUMMER TIL LEGEVAKT FRA I DAG!

Som 1Aid Norge tidligere har beskrevet, kommer det nye nasjonale legevaktsnummeret 116117 i drift fra i dag, 1 september!

Lgv

De fleste vet at 113 er nummeret for medisinsk nødhjelp, men ikke alle går rundt og husker nummeret til legevakta.

Enda vanskeligere er det om du får behov for legehjelp når du ikke er i din egen hjemkommune. Da må de fleste slå opp på internett, eller ringe en opplysningstjeneste.

Fra tirsdag trenger du bare å huske 116117.

– De blir enklere for dem som er ute og reiser, men det er veldig nyttig for oss andre også å ha et enkelt og greit nummer til legevakta. Dessuten er det et gratis nummer for å komme i kontakt med lokal legevakt, sier Terje Olav Øen, som er Helsedirektoratets prosjektleder for innføringen av Nasjonalt legevaktnummer.

Tirsdag innføres 116117 som et felles legevaktnummer for hele landet, og etter hvert i hele Europa.

– Dette er den nye europeiske standarden for å få tak i en lege på vakt, og det er allerede innført i Tyskland og Østerrike, og Norge er veldig tidlig ute, forteller han.

Testet

Helsedirektoratet har samarbeidet med legevaktsentralene for å få til dette teknisk. I Østfold har man hatt et prøveprosjekt siden 2011, med god erfaring, forteller Øen.

– Erfaringen er at dette har fungert svært bra. Men vi oppdaget en viktig ting under prøvene og det er at mange bedrifter og institusjoner har sperret telefonene for oppringing til sekssifrede nummer. Så nå må vi oppfordre eierne til å ordne opp i det, sier prosjektlederen.

Skiller seg fra andre nødnumre.

Fylkeslege Ketil Kongelstad i Buskerud hilser det nye nummeret velkommen.

– Dette er jeg udelt positiv til, og dette betyr mye for å gjøre det lettere for folk, ikke minst for dem som er på gjennomreise.

Fylkeslegen tror også det er viktig at nummeret skiller seg fra de ordinære tresifrede nødnumrene.

– Det skal være et tydelig skille fra det nummeret du ringer når du trenger ambulanse og øyeblikkelig hjelp, til det nummeret du ringer for å få legehjelp som haster litt. Ringer du det nye legevaktnummeret vet du at du får hjelp innen rimelig tid, sier han.

Nå starter arbeidet med å få folk til å huske «Hundreogseksten-hundreogsytten».

– Legevakten er et kommunalt ansvar, og vi prøver å få kommunene til å informere om dette på hjemmesidene sine og andre steder, Det kommer også til å bli kampanjer på informasjonsskjermene som står på legekontor over hele landet, sier prosjektleder Øen.

 

KILDE: NRK.NO: http://www.nrk.no/buskerud/felles-legevaktnummer-for-hele-landet-1.12523267

BILDE: Rebecca Ravneberg/Helsedirektoratet

Liquid error (layout/theme line 154): Could not find asset snippets/turtle_vat_snippet.liquid