Norges første slagambulanse

Norges første slagambulanse - Norges første ambulanse spesialutstyrt for slagpasienter er på veiene i Østfold. - Foto: Siw Mariann Strømbeck / NRK /
Norges første ambulanse spesialutstyrt for slagpasienter er på veiene i Østfold.
FOTO: SIW MARIANN STRØMBECK / NRK

Skal gi slagpasienter hjelp raskere

Norges første ambulanse for slagpasienter er på veiene i Østfold. Bilen er utstyrt med CT-maskin som gjør det mulig å stille diagnose og starte behandling raskere.

Hver dag får 40 personer her i landet hjerneslag, totalt 15000 i året. I Østfold blir to-tre personer rammet daglig. Å få riktig hjelp tidsnok er helt avgjørende for pasienten. Nå skal en spesialbygget slagambulanse testes ut.

– Dette er et rullende røntgenlaboratorium med mer utstyr. Det er helt nytt i Norge, forteller generalsekretær Erik Normann i Norsk Luftambulanse.

En av tre i verden

Denne bilen er en av bare tre slagambulanser i hele verden.

– Jeg synes det er et veldig spennende prosjekt. Det vil komme pasientene til gode, og i tillegg gir det oss verktøy som gjør oss mer presise i vår diagnoser, sier overlege Thomas Lindner i Luftambulansen.

Alle kan få hjerneslag

Alle kan få hjerneslag. Randi Overaa fra Fredrikstad fikk hjerneslag for fire år siden. Hun fungerer godt i hverdagen i dag, takket være rask hjelp.

– Jeg trodde det var noe 80-åringer fikk. Da jeg fikk det som 54-åring. tenkte jeg – hva er dette for noe? Det rammer både yngre og eldre, så det er jo samfunnsøkonomisk at vi får behandling veldig raskt. Klokka går veldig fort for hjernecellene våre. De dør veldig fort dersom vi ikke får hjelp tidsnok, sier Overaa.

Slagambulansen er et samarbeidsprosjekt mellom Norsk Luftambulanse og Sykehuset Østfold. Det koster 12 millioner kroner årlig å drifte bilen. Dersom forskningsprosjektet gir gode resultater, skal alle luftambulansens legehelikoptre på sikt få tilsvarende utstyr.

 

Kilde: NRK: http://www.nrk.no/ostfold/norges-forste-slagambulanse-1.12001627

Liquid error (layout/theme line 154): Could not find asset snippets/turtle_vat_snippet.liquid