NORGE FØRST I VERDEN MED BANEBRYTENDE HJERNESLAGBEHANDLING!

Dette er spennende, og noe Stiftelsen Norsk Luftambulanse og de involverte virkelig skal være stolte av! Vi har stort fokus på hjerneslag og syptomene på våre kurs! Det er viktig at førstehjelperne vet hva de skal se etter ved et mulig hjerneslag, slik at man kan ringe 1-1-3 umiddelbart. Da vil også behandling som dette kunne komme tidlig ut den som trenger hjelp, og sammen vil dette redde liv, sier Bjørn-Tore Løvtangen fra 1Aid Norge. Les saken fra TV2, og se link til video i slutten av saken.

Foto: Norsk Luftambulanse

Foto: TV2

Fra mandag av kan en anestesilege i ambulanse for første gang i verden stille diagnose og gi medisiner for hjerneslag i felt.

Hvert år rammes 15.000 nordmenn av hjerneslag. Under halvparten kommer seg til sykehus innen tidsvinduet på 4,5 timer, viser tall fra Norsk hjerneslagregister.

– Det er alfa omega å få gitt disse medisinene så fort som mulig. Man vet at hvis man får gitt medisinene innen en time etter slaget, så har man en mye bedre prognose enn om man skulle gi det senere, forklarer anestesilege Eirik Franer.

– Går det fire til fire og en halvtime så er det ikke indikasjon for å gi blodfortynnende medisiner i det hele tatt, sier han.

Avhengige av CT-bilder

For å kunne sette diagnosen er legene avhengige av bilder fra en CT-maskin som skanner hjernen. Leses bildene feil, kan følgene bli fatale.

– Hvis man ikke har utelukket at det er en hjerneblødning, som kan gi akkurat i de samme symptomene, så risikerer man at pasienten blir alvorlig skadet eller dør, forteller avdelingssjef på nevrologisk avdeling ved sykehuset i Østfold, Volker Moræus Solyga.

En CT-maskin tar opp et helt rom i et sykehus. Men nå har Stiftelsen Norsk Luftambulanse fått plass til en mindre versjon i en av sine ambulanser.

Eirik Franer er den første anestesilegen på vakt i den nye slagambulansen.

– Det er kjempespennende, sier Franer, som legger til at dette er banebrytende behandling.

Slagambulansen skal rykke ut til pasienten. Der tar de en CT, som vil ta ca. 12 minutter. Deretter skal han kunne lese av bildene, for så å gi den livsviktige medisinen.

– Banebrytende

I samarbeid med sykehuset i Østfold skal ambulansen brukes i et forskningsprosjekt i fylket. Det betyr at pasienter ikke lenger må kjøres til sykehus for å få bekreftet et hjerneslag. For første gang i verden kan en anestesilege sette diagnose, og starte behandling i felt.

– Dette er en verdenssensasjon. Hele verden følger med på hva vi gjør. Dette prosjektet bryter og sprenger murer, sier generalsekretær i Stiftelsen Norsk Luftambulanse, Hans Morten Lossius.

Planen videre er å bygge en enda mindre CT-maskin, som skal inn i luftambulansens helikoptre over hele landet.

– Hvor langt unna er dere å få maskinen inn i et helikopter?

– Det er alltid farlig å love slike ting, men mitt stalltips er to år. Om to år så løftes denne maskinen i et luftambulansehelikopter, sier Lossius.

Les hele saken og se video: HER

 

KILDE: TV2: http://www.tv2.no/a/9120797/

BILDE: Norsk Luftambulanse og TV2

Liquid error (layout/theme line 154): Could not find asset snippets/turtle_vat_snippet.liquid