MANGE FRYKTER Å UTFØRE FØRSTEHJELP

Mange frykter å komme opp i situasjoner der de må gi livreddende førstehjelp. Denne artikkelen fra NRK forteller oss nettopp at mange ikke vet hva de skal gjøre, eller er redd for å gjøre feil. Det er derfor vi i 1Aid Norge ønsker å gjøre førstehjelp enkelt! Vi ønsker førstehjelpere som forstår de enkle prinsippene for å redde liv! Se linken i bunn av saken for en rørende video av Anja som for første gang møter igjen Arild, etter at hun reddet livet hans!

Praktisk trening på kurs. Foto: 1Aid Norge

6 av 10 vegrer seg for å utføre førstehjelp i de mest vanlige situasjonene hvor førstehjelp kan redde liv. Mange er redde for å gjøre vondt verre.

Anja Sivertsen tilhører ikke flertallet.

Januar for to år siden så hun en mann ligge midt i veien. Som frivillig i Røde Kors, kan hun førstehjelp. Hun skjønte det var alvorlig og løp for å hente hjertestarter fra et treningssenter like ved.

Ikke lenge etter sluttet mannens hjerte å slå.

– Det var en hjertestans, så jeg visste konkret hva jeg var nødt til å gjøre, sier Sivertsen.

Mens hun «sjokket» med hjertestarteren, kom flere til og gav hjerte- og lungeredning. Det siste hun så av mannen, var at han var på vei bort i ambulanse. Da slo hjertet hans igjen.

4 av 10 vil ikke nøle

I samarbeid med Respons analyse, har Røde Kors undersøkt hvordan det står til med folks vilje til å utføre førstehjelp. Den viser at mange vegrer seg mot å gi førstehjelp.

Organisasjonen har skissert opp fem vanlige scenarier:

Bevisstløs, men puster normalt.
Livløs – helt eller delvis uten pust.
Person har falt og har blek og kald hud.
Person får talevansker og blir skjev i ansiktet.
Kraftig blødning der blodet kommer støtvis, kan f.eks. være fra håndledd.

Et klart flertall svarer at de vet hva som er riktig førstehjelp i disse tilfellene, men bare 4 av 10 ville grepet inn uten å nøle.

Fra vondt til verre

I samme undersøkelse, har organisasjonen spurt hva som er årsaken til at folk ikke tør, eller er usikre på om de tør å hjelpe. 4 av 5 har svart at de er redde for å gjøre vondt verre. Halvparten fordi de er usikre på hva de skal gjøre.

– Mange er redde for å gjøre feil, men den største feilen er å ikke gjøre noe, sier Kerstin Leidal, undervisningsleder i Røde Kors Førstehjelp.

Sven Mollekleiv, mener det er på tide at alle tør hjelpe:

– Et viktig, klart budskap. Du skal alltid ta initiativ til å prøve å redde liv. Du kan også ta initiativ til å lære deg førstehjelp, for det gir større trygghet og sikkerhet for at du tar initiativ.

– Livsviktig første hjelp

Røde Kors ruller i disse dager ut en ny kampanje for å øke bevisstheten rundt førstehjelp.

– Den første hjelpen er livsviktig. Vi kan ikke vente til ambulansen kommer. Da er det ofte for sent, sier president i Norges Røde Kors, Sven Mollekleiv.

Det første møtet

I dag er Anja Sivertsen tilbake i krysset der hun fant mannen liggende i januar i fjor. Mannen heter Arild Hiim og overlevde hjertestansen. Han kommer gående mot henne.

Mens tårene renner, gir de hverandre en klem.

– Jeg får aldri godtgjort det du gjorde den gangen, sier Hiim, og fortsetter:

– Det er takket være deg, tror jeg, at jeg står her nå.

De to står i et gatekryss på Løren i Oslo. Ingen vet hva som hadde skjedd, hvis ikke Sivertsen hadde kommet til da han trengte det.

– Jeg gjorde bare det jeg måtte, men du hadde litt flaks også, sier Sivertsen.

 

KILDE: NRK.NO: https://www.nrk.no/norge/6-av-10-vegrer-seg-for-a-gi-forstehjelp-1.13498407

BILDE: 1Aid Norge

Liquid error (layout/theme line 154): Could not find asset snippets/turtle_vat_snippet.liquid