«LÅN BORT DEN NYE BILEN TIL UNGA»

Det er oppfordringen til Trond Boye Hansen! Om man ser trendene i den nye studien han refererer til må vi si oss enige! Les saken fra NRK her…

Unødvendig mange unge dør eller kvestes for livet i bilulykker. Årsakene er gamle biler, feil bruk eller manglende bruk av bilbelte, viser trendene i en ny studie.

FOTO: ALF IVAR MARTINSEN / NRK

FOTO: ALF IVAR MARTINSEN / NRK

– Her har det vært et hode i frontruta, forteller ambulansearbeider og ulykkesgransker Trond Boye Hansen.

Han peker på vraket av en sølvgrå bil som kjørte utenfor asfaltkanten og inn i en stor stein.

– Bedre med bonustap enn kirkegård

I en fersk studie har Hansen gransket 154 bilkollisjoner sammen med lege Jan Mario Breen ved Folkehelseinstituttet. 257 ungdommer var involvert i ulykkene. 32 av dem døde. Skadene på bil og ofre viste klare tendenser:

  • De unge kjører ofte eldre biler, i snitt 13–14 år gamle
  • Feil eller manglende bruk av bilbelte
  • Flere menn enn kvinner involvert
  • Flest ulykker i sommermånedene

Ambulansearbeideren peker på at moderne biler har bedre sikkerhet, og ikke minst beltevarslere som kan minne de unge om å bruke bilbelte. Han sier foreldrene må på banen:

– Foreldre kjøper gamle biler til barna sine fra 2000-tallet og nedover, mens de selv kjører bil til 500.000 kroner. Det er en trend vi må snu.

– Når ungdommene skal ut i helgene bør de få den nyeste bilen i familien. Det er bedre å få et bonustap på 20 prosent enn å gå på kirkegården, sier Hansen. 

Feil beltebruk

I undersøkelsen fant Breen og Hansen også kjente årsaker som høy fart, rus og manglende bruk av bilbelte, men mener mange ikke forstår hvor fatalt det kan være å bruke bilbeltet feil.

Store jakker, senking av bilsetet eller justering av beltet slik at det kommer over buk istedenfor hoftekammen kan gi store blødninger ved en kollisjon.

– Det mange ikke tenker på er hvor farlig det kan være å ha bilbeltet under armen fordi det er litt i veien eller man tar setet ned fordi man skal sove, sier lege Jan Mario Breen.

– Noen få centimeter

18-åringene Martine Berg Melfald og Ida Koch-Hagen fikk seg en liten vekker da de hørte om studien under MAs trafikksikkerhetskonferanse torsdag.

– Det er jo et problem at vi ungdom ikke har råd til å nye biler. Vi må ofte ta til takk med dem som kanskje er 20 år gamle. Det er veldig dumt, sier Martine Berg Melfald (18).

– Man får ofte høre: «Ta på bilbeltet», men ikke nødvendigvis hvordan man skal gjøre det, og at kun noen få centimeter forskjell kan utgjøre så store skader og dødsfall, sier Ida Koch-Hagen.

Ifølge Breen er det mange liv som kan reddes ved riktig beltebruk og mer moderne biler til de unge.

Hans kollega mener det er på tide med en stor folkekampanje.

– Trygg trafikk, politi og andre har vært veldig flinke med kampanjer for å få bilbeltet på. Nå tror jeg vi må ta for oss riktig beltebruk, sier Hansen.

KILDE: NRK.NO: http://www.nrk.no/norge/_-lan-bort-den-nyeste-bilen-til-unga-1.12809941

BILDE: ALF IVAR MARTINSEN / NRK

Liquid error (layout/theme line 154): Could not find asset snippets/turtle_vat_snippet.liquid