KUNNE IKKE FØRSTEHJELP DA KJÆRESTEN FIKK HJERTESTANS

Karin sier i saken at det er viktig å ta en runde med seg selv for å se om man husker førstehjelpstrinnene. Disse trinnene kaller vi i 1Aid Norge B-L-Å-S-T, noe som er starten på alle våre kurs. Les den ærlige fortellingen til Karin i deler av saken fra NRK Nordland under bildet. Her leser vi også hvor viktig det er med råd og veiledning fra 1-1-3.

Karin Christoffersen opplevde å miste kjæresten sin da han fikk hjertestans for seks år siden. Hun følte seg usikker på hvordan hun skulle gi han førstehjelp, men fikk god hjelp fra nødsentralen. Hun skulle likevel ønske at hun hadde vært bedre forberedt den skjebnesvangre natta. FOTO: KARI SKEIE

Karin Christoffersen opplevde å miste kjæresten sin da han fikk hjertestans for seks år siden. Hun følte seg usikker på hvordan hun skulle gi han førstehjelp, men fikk god hjelp fra nødsentralen. Hun skulle likevel ønske at hun hadde vært bedre forberedt den skjebnesvangre natta.
FOTO: KARI SKEIE

Kunne ikke førstehjelp da kjæresten fikk hjertestans: – Noe som alltid vil følge meg

Da Karin Kristoffersens kjæreste fikk hjertestans, visste hun ikke hva hun skulle gjøre for å hjelpe han. – Det er klart det er noe som alltid vil følge meg.

Det har gått seks år siden Karin Kristoffersen mistet kjæresten sin.

Paret hadde akkurat gått og lagt seg og lå og snakket litt før de la seg til å sove. Fra andre siden av senga hører plutselig Kristoffersen noen ukjente lyder.

– Det kom sånne rare lyder. Jeg ristet og ropte til han, men han svarte ikke, forteller hun om den skjebnesvangre natten i 2010.

Hun forstår raskt at noe er alvorlig galt og springer ut av rommet for å ringe 113.

– Jeg sa vel noe sånt som at «jeg har noen som dør her». Man er jo ganske fortvilt. 

«Å herregud, hvordan gjør jeg det?»

Mannen på andre siden av telefonlinjen roer henne ned og sier at hun må gå tilbake på soverommet og se om mannen puster. Når hun svarer at han ikke gjør det, blir hun bedt om å gi han hjertekompresjoner.

– Å herregud, hvordan gjør jeg det?, svarte jeg da. 

Med kyndig hjelp over telefonen setter hun igang med å gi gi kjæresten førstehjelp. Etter en stund kommer ambulansen og avlaster henne, men etter 45 minutter med førstehjelp må ambulansepersonellet gi henne den tunge beskjeden. Kjæresten er død.

– Jeg gjorde så godt jeg kunne og ambulansepersonellet takket meg for innsatsen. Men det er klart at det er noe som alltid følger med deg. Kunne jeg gjort noe mer? Jeg skulle ønske jeg hadde kunnet førstehjelp på det tidspunktet. De hadde nok gjort meg tryggere i den situasjonen jeg var i.

Mange er usikre på førstehjelp

En undersøkelse Røde Kors har gjort viser at bare 4 av 10 nordmenn er trygge på hvordan de gir førstehjelp.

Karin Kristoffersen oppfordrer alle til å ta en runde med seg selv for å se om de husker førstehjelpstrinnene.

– For ting skjer og det skjer hver eneste dag.

 

KILDE: NRK.NO: https://www.nrk.no/nordland/kunne-ikke-forstehjelp-da-kjaeresten-fikk-hjertestans-1.12978325

BILDE: KARI SKEIE

Liquid error (layout/theme line 154): Could not find asset snippets/turtle_vat_snippet.liquid