Kan redde mange liv: Offentlig tilgjengelige hjertestartere

Dette er overskriften i en artikkel skrevet av Bernt Roald Nilsen, som i dag er publisert i Dagbladet. Vi i 1Aid Norge håper vi kan være med å bidra i å gjøre hjertestartere mer tilgjengelig for folk flest. Tid er helt avgjørende! Det får vi nærmere beskrevet av John Olav Nicholson salgssjef i Norden og Baltikum, for Defibtech.

John Olav Nicholson

Mer enn 6000 mennesker rammes av uventet hjertestans utenfor sykehus hvert år. Vi har solid dokumentasjon på at hvis hjertestarter hadde vært tilgjengelig innen 3-5 minutter, ville 50-70 % kunnet overleve. Til sammenlikning ble 147 mennesker drept i trafikken i Norge i fjor. Det offentlige bruker store summer på utbedring av veier, men vegrer seg for å bruke penger på hjertestartere og sette det i system i helsevesenet, ifølge John Olav Nicholson, salgssjef i Norden og Baltikum hos Defibtech.

Tilgjengelighet avgjørende

– Ifølge Europeisk Gjenopplivingsråd (ERC) er muligheten for å overleve en hjertestans opptil 70% hvis hjertestarter er tilgjengelig umiddelbart innen få minutter. De anbefaler at hjertestartere skal være tilgjengelig på offentlige steder med høy befolkningstetthet, og utplasseres i perifere strøk der tida til annen hjelp kommer kan være lang, sier Nicholson. Han har tjue års fartstid i ambulansetjeneste, og vet hvor viktig det er å ha hjertestarter på plass.

Halvparten får assistanse

Nesten halvparten av de som får plutselig hjertestans i Norge får hjerte- og lungeredning før ambulansen kommer, og det er høyere enn i mange land. Det forhindrer ikke at mange dødsfall kunne vært unngått med en hjertestarter tilgjengelig, altså en maskin som stanser en dårlig hjerterytme som ikke pumper blod, og starter opp hjertet. De kommer i flere utgaver og prisklasser, og kombinert med et førstehjelpskurs er du da godt rustet i slike situasjoner, ifølge Nicholson.

– Min oppfordring er at uansett hvilken type du velger, skal hjertestarteren være godkjent av FDA i USA, som fører tilsyn på fabrikkene til de mest seriøse produsentene, og har ekstreme kvalitetskrav. Norge er ikke best i klassen i forhold til kontroll og tilsyn, så det er viktig at brukere sjekker hjertestarterens kvalitet nøye, sier Nicholson.

Vedlikehold er viktig

Selv om de fleste hjertestartere tester seg selv hver dag og varsler når noe er galt, er ikke det nok. Hjertestartere skal kontrolleres jevnlig, så de fungerer når du får bruk for dem. Elektroder og batterier har begrenset levetid, og må byttes før levetiden utløper. Det tar deg noen få minutter å sette deg inn i bruk og vedlikehold av en maskin som kan redde menneskeliv når ulykken først er ute. Flere aktører i markedet kan hjelpe deg med tilsyn og kontroll.

For informasjon om våre hjertestartere se HER

KILDE: HJERTEOGLUNGESYKDOMMER.NO: http://www.hjerteoglungesykdommer.no/hjertesykdom/kan-redde-mange-liv-offentlig-tilgjengelige-hjertestartere-

Bilde: John Olav Nicholson

Liquid error (layout/theme line 154): Could not find asset snippets/turtle_vat_snippet.liquid