HVOR ER HJERTESTARTEREN VÅR??

Har dere hjertestarter bør du lese dette!

Hjertestarterskap med alarm. FOTO: Rotaid

I Norge i dag er det heldigvis flere bedrifter som tar samfunnsansvar og er med på den “nasjonale dugnaden” å skaffer hjertestarter som er tilgjengelig for seg selv og de rundt seg. Dette gjelder også flere lag og foreninger. Dessverre er vår oppfattelse at flere er bekymret for at hjertestarteren skal bli tuklet med eller stjålet. Derfor låser mange den livreddende maskinen inne, ofte på et kontor, ofte ubetjent. Denne frykten kan i ytterste konsekvens forsinke livreddende førstehjelp, som igjen kan føre til død. Tid er helt avgjørende ved hjertestans! Den største enkeltfaktoren for å overleve en hjertestans er tiden fra hjertet slutter å slå, til det første strømstøtet av en hjertestarter blir gitt. Det er lite negativ erfaring med at hjertestartere blir stjålet eller utsatt for hærverk. Man kan nesten sammenligne det med brannslukkere. De ville det være mer spennende å “leke” med, men de får stort sett henge i fred.

Hjertestarter, Hjertestarterkurs

Defibtech Lifeline AED

En god løsning for å gjøre hjertestarteren lett tilgjengelig er å plassere den i et godt synlig alarmskap. Åpner man døren vil en alarm gå av, noe som tiltrekker seg oppmerksomhet. Det kan være til hjelp om det er en reel situasjon, da flere kan hjelpe ved behov. Om noen skulle prøve å stjele eller tulle med hjertestarteren så vil denne alarmen virke negativt.
Det er viktig å tenke på at en innelåst utilgjengelig hjertestarter er en “falsk trygghet”, dersom man ved hjertestans ikke får tak i maskinen.

1Aid Norge ønsker med dette å komme med en oppfordring til alle som eier hjertestartere:

Sørg for å plassere hjertestarteren slik at den er enkle å få tak i om det skulle være behov.

Ønsker dere råd eller veiledning, ta gjerne kontakt: mail@1aid.no eller 95 85 17 78

Liquid error (layout/theme line 154): Could not find asset snippets/turtle_vat_snippet.liquid