HVA GJØR DU NÅR DU SER BLÅLYS I SPEILET?

De fleste kursholderne som 1Aid Norge benytter til sine kurs jobber daglig i profesjonell ambulansetjeneste, og opplever ofte utfordringer under utrykningskjøring. Her er en flott artikkel om temaet!

17NYHambulanse

Denne uka er det opplæring av nye ambulansesjåfører i Ålesund. Også vi bilister har godt av trening i møte med blålysene.

– Det viktigste av alt er å ha fokus på trafikkbildet framover når du oppdager oss, sier undervisningsansvarlig Jon-Ola Wattø.

Han og tre andre holder for tiden teori- og praktisk kjøreopplæring for 12 nye ambulansearbeidere. Etter kurset er studentene ferdig med lærlingløpet sitt.

Dette bør du gjøre når du ser blålys

Ambulansen taper ofte tid fordi folk bråstanser med en gang de ser blålys.

Wattø har følgende tips:

  • Ikke stopp i sving.
  • Ikke bråbrems. Orienter deg framover.
  • Senk hastigheten.
  • Bruk blinklys og trekk godt til siden.

Jon-Ola Wattø forstår at dette kan være lett å glemme.

Lyden av sirener bærer bare to til tre billengder foran og har nesten ingen effekt i stor hastighet. Derfor bruker ambulansene aktivt fjernlys når de vil forbi.

I svinger kan det være smart å kjøre ut av den, slik at ambulansen kan passere med god sikt framover.

Trenger ikke stoppe

Wattø understreker at bilistene i Ålesund og omegn stort sett er flinke, men han har møtt på utfordringer i tett trafikk.

– Et vanlig «syndrom» er at bilen først i en kø oppdager blålysene og blinker til siden, mens neste bil – som ikke har oppdaget oss – kjører forbi den igjen. Kommer vi i stor fart bakfra da, kan det skje en farlig situasjon. Derfor vil vi at folk skal bruke speilene oftere, forklarer han.

I trafikkreglene står det at trafikant skal gi fri veg for utrykningskjøretøy når føreren varsler med blinkende blått lys, og om nødvendig stanse.

Så fort kjører ambulansen

I opp mot 120–130 kilometer i timen handler alt om timing, plassering og presisjon. Wattø lærer studentene å bruke de gule varsellinjene midt i vegen for å vite når det er lurt å passere. Ambulansene skal likevel alltid kjøre slik at de kan greie å stanse selv, og ifølge instruktøren er sikkerheten i trafikken alltid viktigst.

– Yrkessjåførene er gode på å varsle andre biler foran med fjernlys. Det er til stor hjelp, sier Wattø.

Instruktøren forteller at det har skjedd store endringer i ambulansetjenesten det siste tiåret når det gjelder livreddende tiltak. Ved eksempelvis hjerteinfarkt kan man nå allerede i ambulansen stille diagnose og starte avgjørende behandling før transport til sjukehuset.

– Derfor er dette så viktig, sier Wattø.

KILDE: SMP.NO: http://www.smp.no/nyheter/article11573176.ece

BILDE: smp.no, jour. Torbjørn Eidhammer

 

Liquid error (layout/theme line 154): Could not find asset snippets/turtle_vat_snippet.liquid