HJERTESTARTER TOM FOR STRØM, SPILLER DØDE

1Aid Norge ønsker igjen å oppfordre alle som eier hjertestartere: Sjekk batteri og elektroder! Dessverre ser vi igjen og igjen når vi er hos kunder som har hjertestartere at de er fri for strøm eller elektrodene har utløpt på dato. Dette skal ikke kunne skje, derfor tilbyr vi oss å ta ansvar for at dette blir ivaretatt for våre kunder. Alle som kjøper Defibtech hjertestarter av 1Aid Norge vil automatisk bli fulgt opp. I saken fra dagbladet.no, som du kan lese under, ser man hvor galt det kan gå.

Statusindikator, Defibtech Lifeline AED

Statusindikator, Defibtech Lifeline AED

Batteripakke, Defibtech Lifeline AED

Batteripakke, Defibtech Lifeline AED

Defibtech Lifeline AED

Sa han ikke ville spille. Falt om på banen. Nå er dødsårsaken funnet

Patrick Ekeng døde på grunn av hypertrofisk kardiomyopati i fredagens kamp. Før kampstart sa 26-åringen at han ikke følte seg klar til å spille.
Foto: TPX IMAGES OF THE DAY

Foto: TPX IMAGES OF THE DAY

(Dagbladet): Fredag falt Dinamo Bucuresti-spiller Patrick Ekeng om på banen og døde under kampen mot Viitorul.

Søndag kom skandalepåstandene om at det kunne ha blitt unngått om de økonomisk skrale klubbene ikke var så sparsommelige. De rumenske klubbene har ikke førstehjelpsutstyr tilgjengelig på kamparenaene.

I går forsterket skandalen seg da det fremkom at hjertestarteren til ambulanseselskapet hadde flate batterier. Også medisinene som ble brukt i forbindelse med gjenopplivning var gått ut på dato.

Ambulanseselskapet ble derfor bøtelagt og suspendert, mens de rumenske klubbene har fått en ny advarsel fra den rumenske spillerforeningen (AFAN).

Nå er omsider dødsårsaken kjent.

Forstørret hjerte

Ekeng sa allerede før kampen at han ikke følte seg klar til å spille. Ekeng følte seg sliten.

Nå viser obduksjonen at den kamerunske landslagsspilleren hadde en hjertefeil, melder The Romania Journal. Ifølge legen Abdo Salem led Ekeng av hjertesykdommen hypertrofisk kardiomyopati.

Ifølge Norsk Helseinformatikk er hypertrofisk kardiomyopati en sykdom hvor hjertemuskelen er forstørret, og hvor dette kan føre til symptomer på grunn av svekket hjertefunksjon og plutselig død. Tilstanden er den hyppigste årsaken til plutselig hjertedød blant unge mennesker og idrettsutøvere.

«Sykdommen er arvelig, og skyldes forandringer i gener (mutasjoner) som kan overføres til nye generasjoner. Hypertrofisk kardiomyopati forekommer hos ca. 1 av 500 voksne mennesker», skriver Norsk Helseinformatikk.

Følte seg sliten

Ifølge Ekengs eldste søster Montique Chantal, varslet 26-åringen at han var sliten før den tragiske kampen.

– Han sa til sin beste venn at han ikke var i stand til å spille, sa  hun til BBC Sport.

– Han sa han var veldig sliten. Det er veldig smeretfullt at han forlater familien vår. Det er et mareritt.

– Skremmende

Tidligere lagkamerat Thorstein Helstad synes det hele er svært trist.

– Jeg reagerer spesielt sterkt på at han ikke fikk den hjelpen han trengte. Det er forferdelig at han ikke fikk førstehjelp. Det skal ikke skje i 2016. Det er svært kritikkverdig, sier Helstad, som spilte sammen med Ekeng i Le Mans, til Dagbladet.

– Det er tragisk, synd og leit. Det er skremmende at sånt kan skje, at livet er så skjørt. Å se dette skje med en jeg har spilt fotball med, er ingen god følelse. Det stikker i meg, fortsetter han.

Han har bare positive ting å si om Ekeng.

– Jeg husker ham som en av ungguttene som ble hentet til Le Mans. Han var en snill, hyggelig og ambisiøs gutt. Han gjorde ikke så mye ut av seg, men trente hardt og ville bli bedre. Og han smilte mye, mimrer 39-åringen fra Hamar

Advarsel i 2012

Den internasjonale spillerforeningen (FIFPro) og den rumenske spillerforeningen (AFAN) slår alarm og varsler sin sterke bekymring for den mangelfulle førstehjelpsbehandlingen i rumensk fotball.

Spilleforeningen har tidligere krevd mer velutstyrte ambulanser til alle fotballkamper i Romania. I 2012 døde nigerianske Henry Chinonso Ihelewere i en kamp i rumensk fotball etter en liknende episode.

Dagbladet har vært i kontakt med Dinamo Bucuresti. Via pressekontakten i Dinamo Bucuresti sier klubbens sportsdirektør Ionel Danciulescu til Dagbladet at de er i dyp sorg.

Dette er ikke første gang storklubben opplever en slik tragedie. I en treningskamp i oktober 2000 døde en annen Dinamo-spiller på banen, rumenske Catalin Haldan.

– Det er som om vi har en forbannelse over oss. Jeg kan ikke tro det. Det er et mareritt for meg, laget og alle supporterne, sier Danciluescu.

– Vi må undersøke om det er noe vi kan gjøre annerledes for å unngå at dette skjer igjen, sier Dinamo-direktøren.

KILDE: DAGBLADET.NO: http://www.dagbladet.no/2016/05/10/sport/fotball/patrick_ekeng/dodsfall/44170707/

BILDE: TPX IMAGES OF THE DAY

Liquid error (layout/theme line 154): Could not find asset snippets/turtle_vat_snippet.liquid