FIKK HJERTESTARTER ETTER STIAN`S HJERTESTANS

1Aid Norge har som tidligere beskrevet levert hjertestarteren Defibtech Lifeline AED og to hjertestarterkurs til Folkestad skole med deres ansatte og leietagere etter Stian sin hjertestans. Arbeidsgiveren til Stian, House of Control har donert dette til skolen! Røyken og Hurum avis har skrevet om saken. Utdraget under er hentet fra denne artikkelen: (lenke i bunn av saken)

Foto: Henning Jønholdt, RHA

» Rektor ved Folkestad skole, Ellen Engeland, har lenge ønsket seg hjertestarter og sier skolen også har fått tilbud om å kjøpe inn.

– Vi har takket nei for det blir en for dyr investering for oss. Men når vi fikk denne hendelsen med Stian var det ingen tvil om at dette må vi ha. Så vi er veldig glade for at bedriften hans stiller opp og gir oss dette, sier Engeland.

Tirsdag fikk både lærere, kontormedarbeidere og noen assistenter førstehjelpskurs i regi av 1Aid Norge. Daglig leder Bjørn-Tore Løvtangen sto selv for opplæringen.

Foto: Henning Jønholdt, RHA

Han sier Norge i lang tid har hengt etter når det gjelder å skaffe seg hjertestartere, men ser på kort tid at salget har tatt seg opp.

– Det er ikke lenge siden de første hjertestarterne ble utplassert på Gardermoen for eksempel. Man skal ikke lengre til Stockholm og København før man ser de overalt, så det er godt å se at vi har blitt flinkere her i landet, sier Løvtangen.

– Jeg har et generelt inntrykk av at det norske folk er flinke til å reagere som førstehjelpere. Det ser jeg både på kursene, men også etter å ha jobbet på ambulanse i flere år. Det å kjenne symptomene og vite at det kan være alvorlig er viktig, og jeg mener man skal ha lav terskel for å ringe 113, mener Løvtangen.

På kurset fikk de ansatte ved Folkestad skole innføring i hjerte- og lungeredning, og Løvtangen trekker fram BLÅS som svært viktig forutsetning for å kunne redde liv.

– Man må alltid begynne å sjekke om personen er ved bevissthet, før man sjekker luftveier, åndedrett og sirkulasjon, forteller Løvtangen.

– Burde alle skolene i Hurum ha en hjertestarter?

– Det er klart de burde det, men det er et spørsmål om kostnader. Men en hjertestans kan ramme både oss ansatte på dagtid, og de som bruker hallen på kveldstid. Det er absolutt noe som bør plasseres ut på skoler, idrettshaller og liknende plasser, sier Engelstad.

Hjertestarteren er allerede registeret og oppdatert i registeret på 113.no, og nå oppfordrer både hun og Løvtangen andre om å følge etter for å få registrert flest mulige.

– AMK-sentralen har tilgang til dette registeret og får oversikt om det er en hjertestarter i nærheten når du ringer. De kan fortelle deg hvor du må gå for å finne den, og nettopp derfor er det så viktig at flest mulig gjør den tilgjengelig. Ikke lås den inn i et skap eller gjør den utilgjengelig på andre måter, oppfordrer Løvtangen.»

 

KILDE: Røyken og Hurum avis: https://www.rha.no/helse/nyheter/hurum/rektor-fikk-maskinen-hun-haper-de-slipper-a-bruke/s/5-70-142432?key=2019-01-26T11%3A38%3A57.000Z%2Fretriever%2Fa70ad25e4970842b32fd81f47dc7680f83c6cfc0&fbclid=IwAR3CueKnUxcF24esRRQVN7uY5K1asTd0jN2w5fzrwINcRHulX7RNGzN6DFA

 

Liquid error (layout/theme line 154): Could not find asset snippets/turtle_vat_snippet.liquid