Banken reddet Arve Egils liv

752471555

  1. februar i år fikk Arve Egil Lillevold (74) hjertestans i gågata i Brumunddal. I dag takker han Sparebanken Hedmark for at han er i live.

Jeg hadde noen ærend jeg skulle gjøre i sentrum, og for en gangs skyld parkerte jeg i Gamlegata. Utenfor Sparebanken falt jeg sammen, og det som videre skjedde har jeg bare blitt fortalt i ettertid, sier han sjøl.

Heldigvis har banken nylig skaffet seg 30 hjertestartere.

Fikk hjertet i gang

Det som skjedde var dette:

To brannmenn som tilfeldigvis kom forbi så hva som skjedde. De visste at Sparebanken nylig hadde fått en hjertestarter, og varslet bankens folk.

Dermed kom rådgiver Marianne Holm til, med hjertestarteren. Så seint som uka før hadde hun blitt kurset i bruken av den. Dermed visste hun hva hun skulle gjøre.

– Hjertestarteren virket som den skulle. Alt gikk på skinner, og dermed kom hjertet hans i gang igjen, forteller hun.

Da ambulansen kom til, fikk han surstoff, og så bar det med blålys til Hamar sykehus hvor han lå i koma ei uke. Det ble konstatert at blodårene til hjertet var trange, og ferden gikk videre til Ullevål sykehus i Oslo.

– Her var det tett, ja, sa legen til meg etter at det var blitt tatt masse prøver av blodårene til hjertet, forteller Lillevold.

– Før dette skjedde hadde jeg nok merket at jeg var blitt litt tungpustet, men jeg trodde det hadde med alderen å gjøre. tross alt er jeg snart 75 år, sier han.

Men årsaken var nok en helt annen. På Ullevål ble Lillevold operert, og fem av årene ble skiftet ut.

Reddet livet mitt

– Nå kan du nesten si at du har fått ny motor, sa en av legene til meg etter operasjonen, forteller han.

Etter ei uke på Ullevål gikk turen tilbake til Hamar og nok ei uke på sykehus, før han ble overført til rehabiliteringsavdelinga ved Tømmerli i Brumunddal. Og etter ei uke der, ble han erklært frisk nok til å reise hjem igjen.

– Det er ingen tvil om at hjertestarteren til Sparebanken var det som reddet livet mitt. Jeg var utrolig heldig. Dette kunne jo like gjerne ha skjedd mens jeg var alene hjemme. Når ulykken først skulle være ute, kan man trygt si at det skjedde på rett sted til rett tid, sier Lillevold selv.

Nå er han hjemme på Rostadfeltet i Brumunddal og føler seg egentlig friskere enn på lenge. Han er enkemann, og steller sjøl både hus og hage, også etter det som skjedde i februar.

Takker for livet

Marianne Holm, som kom til med hjertestarteren, hadde altså blitt kurset i bruken av hjertestarteren uka før dette skjedde.

– Den er veldig enkel å bruke. Men det er klart at det var veldig godt å ha fått opplæring i bruken. Det gir en helt annen trygghet. Når noe slikt skjer, når man plutselig står midt oppe i det, gjelder det jo å holde hodet kaldt. Da gir opplæringen ekstra trygghet, sier hun.

Nå, et halvt år etter at Lillevold fikk hjertestans, ble det sjølsagt et varmt møte mellom han og Holm.

– Det hele ble litt av en reise. Nå vet jeg hvor viktig det var at dere var i nærheten med hjertestarteren. Det er derfor jeg er i live i dag, slår han enkelt og greit fast.

 

Hele artikkelen kan du lese HER.

KILDE: Østlendingen.no

 

www.1aid.no

hjerterstarter, redd liv, hjertestarterkurs., førstehjelpskurs, førstehjelp

Liquid error (layout/theme line 154): Could not find asset snippets/turtle_vat_snippet.liquid