FAKTA OM HJERTESTANS

Hjertestans betyr at hjertet plutselig slutter å pumpe blod. Noen har en hjerterytme hvor hjertet bare vibrerer, disse kan vanligvis startes igjen med en hjertestarter. Noen har et hjerte som står helt stille. Begge disse trenger hjerte- lungeredning. En hjertestarter kan avgjøre om hjertet trenger strømstøt eller ikke.

Vanligvis skyldes plutselig hjertestans en tilstoppet blodtilførsel i en blodåre som forsyner hjertemuskelen (hjerteinfarkt). Disse har ofte forutgående brystsmerter. Ofte er det ikke et forutgående hjerteinfarkt, men et elektrisk ”ulykkestilfelle” i hjertet. Man kan da plutselig miste bevisstheten uten forvarsel. I tillegg kan hjertestans skyldes mange andre tilstander, som medfødte hjertesykdommer, forgiftninger, drukninger, ulykker osv.

Hvis det i nærheten finnes en hjertestarter og personer som kan HLR og er villige til å hjelpe, så kan langt over 50% av pasientene reddes tilbake til livet. For hvert minutt som går uten at hjelpen påbegynnes så minker sjansen for overlevelse. Allerede etter fem minutter begynner kroppen å få varige skader av oksygenmangelen som følge av hjertestansen.

De fleste mennesker her i landet lever og arbeider på steder der hjelpen er 6-8 minutter unna. Hvis vi legger til tiden det tar og varsle, starte hjerte lunge redning, vurdere situasjonen og avgi elektrosjokket, er det lett å forstå at mange ikke overlever en hjertestans. Ved å ha en hjertestarter i nærheten, til bruk innen 5 minutter kan mulighetene til å overleve økes med ca. 40%. Tiden det tar før hjertestarter er på plass, og god HLR er avgjørende for at man skal overleve.

Plutselig hjertestans kan ramme alle, hvor som helst, uansett alder og helt uten forvarsel. Det kan skje med arbeidskolleger, forretningsforbindelser, besøkende, venner og familie. Alle med mye å leve for. En hjertestarter og opplæring i bruken av den gir deg tryggheten i å vite at du kan redde liv selv før hjelp kommer på plass.

Vi hjelper deg med å finne beste løsning for dere.

Liquid error (layout/theme line 154): Could not find asset snippets/turtle_vat_snippet.liquid