7 DESEMBER

I dagens luke skal vi ta for oss første bokstav i B-L-Å-S-T undersøkelsen, Bevissthet!

 

Når man først møter en syk eller skadd person er det viktig å få oversikt over bevisstheten. I første omgang er det viktig å finne ut om personen er bevisst eller ikke. I mange tilfeller er det åpenbart for oss at en bevisst person er nettopp bevisst. La oss se for oss et par eksempler. En person som er skadd kan ligge å vri seg i smerter, lage lyder eller skrike. Kommer du for eksempel inn på et kontor hvor en person sitter ved pulten sin, titter litt opp på deg men ser syk ut, ja da er disse personene bevisste. Fordelen med disse personene er at vi ofte kan skaffe oss informasjon. To gode spørsmål å starte med er "Hva har skjedd?" og "Hvordan føler du deg?". Svarene på disse spørsmålene er starten på undersøkelsen, og det kan gi oss et bilde av hendelsesforløpet, og helsetilstanden til personen. Etter den innledende samtalen går man videre i B-L-Å-S-T.

Om personen tilsynelatende ikke er bevisst, der du for eksempel finner en person liggende på gulvet eller bakken, der må vi fysisk forsøke å få kontakt. Man kan sette seg ved siden av å ta forsiktig i skuldrene å pratet til personen, slik vi gjør når vi prøver å vekke. Om man ikke får respons kan vi rope, å påføre smerte for å trigge reaksjon. Man kan klype på innsiden av overarmen noe som er vondt. 

Når denne vurderingen er gjort går man videre til L og luftveier. I situasjoner hvor en person ikke er bevisst skal alltid vurderes som alvorlig.

For bokstaven L og luftveier, se morgendagens luke!

Liquid error (layout/theme line 154): Could not find asset snippets/turtle_vat_snippet.liquid