12 DESEMBER

I dagens luke vil vi se på tema om fremmedlegeme i luftveiene. Dette er en situasjon som oppleves dramatisk, og kan bli alvorlig.

Å sette noe i halsen er vondt og kan oppleves dramatisk!

Når en person setter noe i halsen, og det er luftveiene som er blokkert kan dette bli en trussel for pusten. Fremmedlegeme kan blokkere delvis, det vil si at det er mulig å trekke luft forbi, eller det kan være en total blokkade slik at personen ikke får puste. Her skal vi se på hvordan man går frem. Tenk at målet med det vi gjør er å skape et trykk med luft fra lungene på undersiden av det som blokkerer.

Det er viktig å forsøke å selv holde roen så vi kke stresser opp situasjonen. Om personen med fremmedlegeme klarer å hoste så er det hva som er best. Dette skaper et godt trykk som kan få ut fremmedlegemet. Vi skal ikke slå på ryggen når personen hoster, fordi dette kan "kvele" hosterefleksen. La personen hoste, og motiver til dette. Om personen slutter å hoste, eller ikke klarer det så starter vi med å hjelpe de fysisk. Vi veksler mellom ryggslag og bukstøt (Heimlich).

Gi 5 ryggslag midt mellom skulderbladene, gi så 5 bukstøt hvor du står bak personen, legger armene dine rundt magen, knytter en neve å legger den på undersiden av ribbensbuen. Legge så den andre hånden over, så klemmer du inn og opp i et støt. Vi veklser mellom ryggslag og bukstøt til fremmedlegemet kommer ut.

Bevisstløs:

Om dette ikke virker og personen blir bevisstløs starter vi opp med vanlig HLR, 30:2. Her vil kompresjonene skape et godt trykk som kan få fremmedlegemet ut. Det er ikke farlig å gi HLR selv om personen kun er bevisstløs, målet med kompresjonene er å skape trykk. Vi endrer ikke hjertets rytme. Fortsett HLR til personen våkner eller hjelp tar over.

Barn:

Det er samme fremgangsmåte på barn, men på speedbarn gir vi ikke bukstør, de får brystkompresjoner da kroppen er liten og ikke vil tåle et slikt trykk.

Liquid error (layout/theme line 154): Could not find asset snippets/turtle_vat_snippet.liquid