Thea (9) er en liten helt!

Episoden skjedde høsten 2011. Line Emilie Gjørtz (27) hadde hatt vondt i nakken i noen dager, og etterhvert fikk hun kraftig hodepine og feber i tillegg. Plutselig segner hun om på badegulvet, og den da fem år gamle datteren Thea (9) er den første til å oppdage at mamma ligger livløs.

– Jeg husker det veldig godt ennå. Jeg ble veldig redd. Jeg prøvde å snakke med mamma, men det klarte jeg ikke, så da tenkte jeg at jeg måtte hente hjelp. Vi var alene hjemme, så jeg fant mobilen til mamma og ringte etter tante Ane. Det var faktisk første gang jeg klarte å stave, forteller Thea.

Knekte koden

Line Emilie ble rammet av et alvorlig tilfelle av hjernehinnebetennelse. Før denne hendelsen hadde ikke Line Emilie og Thea snakket om hvordan hun skulle takle en nødssituasjon. Det eneste Thea hadde lært var koden til mammas telefon.

– Det er ingen selvfølge at jeg er i live i dag. Jeg hadde kun lært Thea koden til telefonen min, og heldigvis skjønte hun at hun måtte ringe etter hjelp. Dette er dramatisk for enhver som opplever det, uavhengig av alder. Hun var fantastisk flink, sier mamma Line Emilie.

Omfattende rehabilitering

 Line Emilie (27) ble sendt i all hast på sykehus. Dette synes Thea var skremmende.

– Plutselig kom det masse fremmede folk inn i huset vårt og tok med seg mamma. Jeg skjønte det ikke, men heldigvis var tante Ane der sammen med meg da, sier Thea.

Etter en fem uker lang sykehusinnleggelse måtte Line Emilie gjennom fem uker med rehabilitering. Hun var hjemmefra i til sammen tre måneder, og hun ble aldri helt den samme igjen etter sykdommen.

– Jeg måtte lære å gå igjen og vi øvde på så enkle ting som det å bære, slik at jeg kunne bære rundt på barna mine. Etter det ble det en tur tilbake til sykehuset igjen, hvor jeg måtte trene opp det kognitive, forteller Line Emilie.

Øv med barna

Lege og psykiater Anne Kristine Bergem mener at foreldre bør lære barna hvordan de skal håndtere en eventuell nødssituasjon.

– Allerede fra de er i tre-fireårsalderen kan barn øve på hva man skal gjøre i en nødssituasjon. Alt i fra å lære å bruke en telefon til hvilket nummer man skal ringe når uhellet er ute, hva man heter og adressen hvor man bor, sier Bergem.

Nå har Thea (9) og lillebror Magnus (4) lært seg «Bæbu-sangen» som gjør det enkelt å lære seg hvilket nummer de skal ringe om det skulle oppstå en nødssituasjon.

Bæbu-sangen
(Tekst: Nina Maarø-Ruden & Anne-Lise Borgen. Melodi: «Når dine ører henger ned»)
En brann er ikke tull,
du må ringe 1-1-0
Har du fått en tyv på do
Må du ringe 1-1-2
Har du veldig vondt et sted
Må du ringe 1-1-3
Det er lett å huske det!
images-13

KILDE: TV2: http://www.tv2.no/2015/03/19/underholdning/nodssituasjon/helse/6704967

Liquid error (layout/theme line 154): Could not find asset snippets/turtle_vat_snippet.liquid