NEI, du skal IKKE hoste ved hjerteinfarkt!

At hoste hjelper ved hjerteinfarkt er ikke korrekt!

Det har igjen begynt å spre seg såkalte kjedemeldinger på sosiale medier som beskriver hvordan du skal opptre om du er alene å får hjerteinfarkt. Her står det bl.a beskrevet at hoste vil styrke hjertet slik at blodet sirkulerer, og at trykket på hjertet vil gjenoprette normale hjerteslag, og at dette er egenbehandling frem til du kommer på sykehus. Dette er ikke korrekt!

Et hjerteinfarkt oppstår når det blir en blokade i en av hjertets egne blodårer. Dette fører til at den aktuelle delen av hjertemuskelen ikke får tilført blod med oksygen som igjen ubehandlet vil føre til at deler av hjertemuskelen tar skade og dør. Hjerteinfarkt er en akutt sykdom som i værste fall kan føre til hjertestans.

Hoste vil på ingen måte holde et hjerteinfarkt i sjakk til man kommer på sykehus, eller motvirke hjertestans som følge av hjerteinfarkt, så på den måten kan man si at budskapet i kjedemeldingen er direkte feil og farlig! Kjedemeldingen avsluttes med et budskap om å dele denne meldingen til flere, men, vær snill å ikke spre denne meldingen!

Hjerteinfarkt er en alvorlig tilstand som ofte gir smerter eller ubehag i brystet, utstråling mot arm, hals, rygg eller mage, pustebesvær, blek/kald/klam hud. Man kan også føle seg uvell og sliten. Eneste korrekte førstehjelp er å ringe 113, følge deres instrukser og skape ro, slik at man ikke stresser hjertemuskelen til å bruke mer oksygen enn hva som er nødvendig.

Ønsker du å lære mer om førstehjelp anbefaler vi at du tar del i et førstehjelpskurs

 

 

Liquid error (layout/theme line 154): Could not find asset snippets/turtle_vat_snippet.liquid