Barnehage barn kan også lære førstehjelp

 

En fersk studie viser at selv små barn er i stand til å lære og utføre førstehjelp.

Undersøkelsen er utført ved Haukeland sykehus i Bergen, og omtalt i tidsskriftet Scandinavian Journal of Trauma, Resuscitation and Emergency Medicine. Ti fire- og femåringer ved en barnehage i Bergen ble lært førstehjelp ved hjelp av noe som heter fem-fingerregelen: Se på en person, snakke med dem, røre ved dem for å forsøke å vekke dem, ringe etter hjelp og til slutt være der for å gi dem støtte.

Barna lærte også å legge en person i stabilt sideleie og hvordan man skal holde luftveiene åpne.

To måneder etter kurset, ble ungene testet hvor de måtte gi førstehjelp til en person som tilsynelatende hadde vært i en sykkelulykke.

– De var fortsatt i stand til å finne ut om en person var bevisstløs eller sov, og om den forulykkede pustet. Ungene husket også nummeret til AMK-sentralen og de klarte å gi en tydelig beskrivelse på hvor de befant seg, sier doktor Bollig ved kirurgisk avdeling på Haukeland universitetssykehus ifølge tidsskriftet.

I en annen test latet førskolelæreren som hun svimte av. Da gikk barna sammen og la henne i stabilt sideleie.

I løpet av de neste sju månedene ble barna fulgt, observert og testet i hverdagen. Mens flere av barna effektivt brukte førstehjelpen de hadde lært, var det noen barn som ikke viste interesse, oftest fordi de fryktet å gjøre noe feil. I en uformell testgruppe klarte riktignok alle barna å utføre førstehjelp.

Undersøkelsen viste også at barna ble mer hjelpsomme og empatiske.

– Opplæring i førstehjelp bør begynne i barnehagen via lek, og bli forsterket i skolen for å øke selvtilliten og oppmuntre folk til å yte førstehjelp når det trengs. Fordelene ved å lære førstehjelp er todelt: et barn kan være den første som kommer til et ulykkessted, og det å lære førstehjelp kan oppmuntre barna til å bli ansvarsfulle voksne som hjelper til i nødssituasjoner, sier Bollig.

Kilde: http://www.utdanning.ws

 

Liquid error (layout/theme line 154): Could not find asset snippets/turtle_vat_snippet.liquid